Forum ptwm.org.pl forum Strona Główna ptwm.org.pl forum
Forum Polskiego Towarzystwa Walki z Mukowiscydozą

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ćwiczenia pomagają w walce z chorobą

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ptwm.org.pl forum Strona Główna -> Rehabilitacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy korzystasz ze sprzętu rehabilitacyjnego wypożyczalni PTWM?
TAK
91%
 91%  [ 11 ]
NIE
8%
 8%  [ 1 ]
Wszystkich Głosów : 12

Autor Wiadomość
ela
Starszy szeregowiec

PostWysłany: Sro Kwi 16, 2008 9:10 pm    Temat postu: Atlas Odpowiedz z cytatem

Chce kupic synowi sprzey rehabilitacyjny i mam pytanie jaki byłby dobry np.atlas oraz stół rehabilitacyjny .Mam na mysli ,aby te sprzety były solidne i nierozwaliły sie szybko.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
EsteraTHERON
Szeregowiec

PostWysłany: Pią Lip 17, 2009 7:41 pm    Temat postu: Najnowsze PLIKI z DŹWIĘKIEM !! Odpowiedz z cytatem

__PODPOWIEDŹ:
Koniecznie przesłuchaj najnowsze PLIKI z DŹWIĘKIEM, znajdują się na stronie;
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
__Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUT IRL KRAKÓW
Zobacz i oceń!!
Osobiście uważam, że Ich przesłanie JEST SKIEROWANE DO NAS i chyba jednak, nam pomaga !!
Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH Laughing
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/405532d62c01c41e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ff22c26342c22b4.html

6m. PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku..JPG
 Description:
 Filesize:  13.76 KB
 Viewed:  1739 Time(s)

6m. PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku..JPG

Michał
Szeregowiec

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 5:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hejka
Myślę, że w tej kwestii może wypowiedzieć się wiele osób chorych.
Ale od początku. Pomaga, wręcz powiedziałbym ze ćwiczenia muszą stać sie naszą pasją życiową, jest ogromna różnica kiedy się ćwiczy, a kiedy się przestaje. Może tego nie czuć u kogoś w dobrym stanie zdrowia jednak troche później jest to odczuwalne.
Najważniejsza jest kwestia doboru ćwiczeń do organizmu (wiek, zaawansowanie chorobowe, warunki fizyczne) dieta oraz to aby trwać w ćwiczeniach, trwać trwać i nie przestawać. Ćwiczenia aerobowe odpadają chyba ze ktoś się dobrze czuje i chce zrobić sobie np. brzuch przed wakacjami, ale to zbędna strata masy.
Ważne są ćwiczenia na masę( ok 4serie, 8-12 powt), siłę( ok 4 serie 2-4 powt) wytrzymałość ( pow 12 powt). Ważne bardzo w naszej jednostce chorobowej jest oddychanie, niewolno robić spięć , należy raczej nabierać powietrze podczas gdy obciążenie idzie w dół, a kiedy podnosimy wypuszczać, unikniemy uszkodzeń oskrzelików, poćwiczymy przy tym płucka. Jeśli ktoś nie może dużych obciążeń dźwigać bez spięć myślę, że lepiej byłoby zacząć od mniejszych. Nie zrobimy z siebie nigdy kulturystów, ale zadowalające wyniki to jest osiągalna półka. Warto było by zwiększyć w ciągu kilku dni drastycznie ilość przyjmowanych kalorii, żeby nie schudnąć od razu, czyli jeść jak najwięcej( lekki spadek może wystąpić, ale myślę że nie ma się co zniechęcać, potem zaczniemy się odbijać).

Warto w późniejszym czasie zainwestować w jakiegoś firmowego gainera, białko czy inną ciekawą odżywkę oprócz "standardowej super omegi;-)" czy innych stałych leków. Nie trzeba brać tyle ile pisze na opakowaniu. Ja np. kiedy jadłem Olimp Gain Bolic 6000 1kg rozłożyłem na 1,5tyg. , a waga rosła.
Wolałbym jakby w rozmowie głosu udzielili inni, moje wypowiedzi mogą być niekompletne, ukazywać mało techniki, lub być błędne wiec jakby się ktoś znalazł. Bo moim zdaniem to bardzo ważna kwestia w leczeniu mukowiscydozy. Miałem to jeszcze gdzieś wcisnąć, bo zapomniałem, w razie braku sprzętu lub oczekiwania, róbcie pompki, przysiady z mamą na plecach (hehe) i pamiętajcie o rozgrzewce.
Myślę, że jakby się temat rozkwitł to byłaby tu mała encyklopedia kulturystyki.

jakieś tam efekty pompek są..

Michał
Szeregowiec

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w sensie, że to mój brat jakby.. Łukasz
MaT133
Szeregowiec

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 4:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Myślę, że jak dziecko ma poniżej 15 lat to atlasu narazie nie ma potrzeby kupować. Tak jak właśnie kolega powyżej wspomniał mogą to być narazie pompki, przysiady, brzuszki, ewentualnie można kupić jakieś hantle.
Później już można o jakimś "ciężkim" sprzęcie pomyśleć (atlas, ławeczka itp.) Smile i tak jak znów kolega powyżej napisał jakiś gainer w późniejszym czasie, też stawiam na "Gain Bolic Olimp 6000". Ale najlepiej to jeść dużo 5-6 posiłków dziennie mniej więcej co 3 godziny. Smile Pozdrawiam!
Powrót do góry
IronDevil
Starszy szeregowiec

PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 10:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprzet jest wskazany ale bez przesady cwiczenia w pomieszczeniach zamknietych sa dobre tylko w zimie lub deszczowej pogodzie(gdy nie mamy innego wyjścia)... słaba wentyalacja to nie jest sprzymierzeniec przy muko... polecam zaczać od cwiczen oddechowych i Tai Chi medytacja w ruchu (potrafi wykonczyc nawet pakera z silowni przy pelnym cyklu)tylko odrazu napisze ze "stopniowo" zeby sobie nie zaszkodzic a pomoc. Dodam tez ze cwiczenia na sprzecie typu atlas, rower treningowy, bierznia itp...musza byc odp. dopasowane do danego organizmu i jego mozliwosci... nadmierne obciazenie spowoduje zakwasy, przemeczenie i przeciazenie organizmu co doprawdzi do jego ogólnego osłabienia a zarazem moze spowodowac np narazenie nas na infekcje...

A co do wypowiedzi kolegów powyzej Gainer i tego typu rzeczy owszem dobrze jest zastosowac przy intensywnych cwiczeniach silowych o ile nie towarzyszy wam inna choroba taka jak cukrzyca.

Jeszcze jedna rada za nim zaczniecie cwiczenia silowe, podnoszenie hantli, branie sie za gryfa itp... poproście lekarza zeby wysłał was na badania w kierunku Osteoporozy kolejnej choroby towarzyszacej muko..(choroba kości), szkoda by bylo juz na samym poczatku treningu sie polamac i meczyc w szpitalu na muko i osteoporoze z ciezkim powiklaniami.

Pozdrawiam Smile

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ptwm.org.pl forum Strona Główna -> Rehabilitacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: